Minggu, 14 Juli 2024

JANGAN LAMBAT…! 25 Organisasi Dayak Di Malaysia Desak Polri Tangkap Edy Mulyadi

KUCHING– Sebanyak 25 pertubuhan bukan kerajaan di Negeri Sarawak dan Negeri Sarawak, Persekutuan Malaysia, menuntut Edy Mulyadi ditangkap oleh Direktorat Jenayah Siber, Agensi Siasatan Jenayah Polis Indonesia.

Ketua masyarakat Dayak Iban Sarawak, Peter John Jaban, Ahad, 30 Januari 2022, berkata, pernyataan sikap itu adalah satu bentuk kemarahan terhadap kenyataan Edy Mulyadi bahawa Kalimantan adalah tempat jin membuang anak, satu bentuk tidak suka kepada kelompok Islam garis keras di Indonesia, setelah Dewan Perwakilan Rakyat Republik Indonesia meluluskan Undang-undang Ibu Kota Negara Indonesia di Kecamatan Sepaku, Kabupaten Penajam Paser Utara, Provinsi Kalimantan Timur, Selasa, 18 Januari 2022.

“Kata-kata Edy Mulyadi, bukan sahaja menghina penduduk di Kalimantan sebagai warga Indonesia, malah kami menghina kami Dayak di Kerajaan Brunei Darussalam, Sabah dan Sarawak (Malaysia),” kata Peter John Jaban.

Kepada Bergelora.com di Kuching, Malaysia dilaporkan, Peter John Jaban berkata, kenyataan mengenai kedudukan wakil Dayak dari Negara Brunei Darussalam, Sabah dan Sarawak itu telah dirakam dalam bentuk audio-visual dan telah diedarkan ke pelbagai media sosial, supaya orang ramai mengetahui dengan lebih meluas, kedua-duanya di Malaysia dan luar negara.

Peter John Jaban, berkata masyarakat Dayak di Brunei Darussalam, Sabah dan Sarawak, terus memantau Edy Mulyadi, yang dipanggil penyiasat dari Direktorat Jenayah Siber Badan Penjenayah dan Siasatan Polis Indonesia di Jakarta, Isnin, 31 Januari, 2022.

“Sebab kita tahu Ketua Biro Penerangan Masyarakat Bahagian Perhubungan Masyarakat Kepolisian Republik Indonesia Brigedier Jeneral Polisi Ahmad Ramadhan berkata, saman, Isnin 31 Januari 2022, disertai dengan tangkapan waran. Ia bagus dan tegas. Jika Edy Mulyadi tidak ditangkap segera, kami orang Dayak akan mengadakan demonstrasi di tempat-tempat strategik di Malaysia,” kata Peter John Jaban. (Aju)

Artikel Terkait

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

342FansSuka
1,543PengikutMengikuti
1,100PelangganBerlangganan

Terbaru